Kuliah Ust Farid

Read More...

Kuliah Ust Badrul

Read More...

Kuliah Ust Jafri

Read More...

Kuliah Ust Edi Amin

Read More...

Contoh Minyak dan Air Boleh bercampur

Mencarut-carut pas tu siap bertakbir lagi. Apa la lu..?

Read More...

Siapa sebenarnya Syiah?


Read More...

Kuliah Ust Ismail Mahmud




Read More...

Kuliah Ust Ismail Mahmud




Read More...

Kuliah Haraki 29/11/12




Read More...

Selamat hari lahir ke 81, tuanku!

Baru-baru ini sebuah video sambutan hari lahir Sultan Pahang dan puteranya, Tengku Fahad telah tersebar di internet. Walau bagaimanapun ramai yang tidak dapat menonton video bertajuk Royal Soiree: 1881 Celebrations of His Royal Highness Sultan of Pahang and Prince Fahad kerana telah menjadi private disebabkan hak rekacipta pemiliknya, Kat Films yang merupakan sebuah syarikat penerbitan video-video perkahwinan dan majlis-majlis di United Kingdom

Walau bagaimanapun video ini masih boleh ditonton disini. Saksikan sendiri bagaimana mewahnya sambutan hari lahir seorang Sultan dan anaknya di sebuah hotel 5 bintang di kota London, The Corinthia London yang terletak di Whitehall Place. 

Segalanya cukup mewah dan sudah semestinya minuman-minuman yang disajikan adalah arak-arak yang cukup mahal dan berkualiti. Tetamu-tetamu mat saleh memenuhi dewan tersebut, diserikan pula dengan pertunjukan fesyen dari Christian Dior dan acara tari-menari (berdisko) di akhir majlis. Cukup hebat majlis sambutan hari lahir ketua agama Islam negeri Pahang ini! 
 


Izinkan penulis berkongsi kata-kata nasihat daripada Sultan Pahang kepada kita rakyat jelata sebagai pedoman. Petikan daripada akhbar Utusan Malaysia bertarikh 15 November bertajuk Sultan Pahang dukacita dengan kenyataan Nurul Izzah.
 
Sepenuhnya di sini

Read More...

Kuliah Ust Amin

Read More...

Kuliah Ust Marwansyah

Read More...

Kuliah Ust Jafri

Read More...

Dakyah Ust Idris Sulaiman

Video asalnya tidak membenarkan komen. Saya download dan upload kembali dan membenarkan komen dibuat. Silalah membuat komen berdasarkan ilmu. Berhati-hati komen. Boleh jejas aqidah. Berhati-hati menaip ye..


Read More...

Kuliah Ust Zaki

Read More...

Kuliah Ust Jalal

Read More...

Kuliah Ust Rohaizat

Read More...

Kuliah Ust Luthfi Amir

Read More...

Kuliah Ust Edi Amin Bah

Read More...

Kuliah Ust Badrul

Read More...

Kuliah Ust Rijal

Read More...

Hai Cik Adik Manis...!


Read More...

Kuliah Ust Roslan

Read More...

Kuliah Ust Zaki

Read More...

Perkhidmatan voice mail. Perlukah untuk kita?

p/s; Lama dah tak menulis

Apakah itu voice mail/rakaman suara?
- satu servis tambahan/add ons(aksesori wajic) pihak telco (Maxis, Digi @ Celcom dan lain-lain). Bila satu panggilan tidak  dijawab(sempat angkat) ianya akan dirakamkan. Penerima boleh mendengar rakaman suara tersebut.

Perlukah voice mail untuk pengguna biasa macam kita?
- Tak perlu pun. Setiap panggilan (menjawab atau tak dijawab) akan direkod oleh telefon bimbit kita. Kita boleh menghubungi semula pemanggil tersebut. Atau pemanggil boleh telefon kita semula.

Adakah servis ini percuma?
- Mana ada percuma. Masuk tandas awam pun kena bayar bro. Ianya akan dicaj. Untuk Celcom Pascabayar akan dicaj 20 sen. Pemanggil dan penerima.

Bolehkah kita disable/menyahaktifkan di telefon kita. Disable voice mail?
- Tidak boleh. Kita perlu telefon khidmat pelanggan telco (Celcom -1111). Insya Allah



Read More...

Kuliah Ust Badrul

Read More...

Kuliah Ust Edi Amin

Read More...

Ceramah Ust Shahril Long dan DS Nizar

Read More...

Kuliah Ust Jalal

Read More...

Kuliah Ust Rijaluddin

Read More...

ARC air itam

Read More...

Kuliah Sheikh Rohimuddin

Read More...

Kuliah Sheikh Rohimuddin

Read More...

Kuliah Sheikh Rohimuddin

Read More...

Kuliah Ust Zaki

Read More...

Forum Dakwah Kepada Non-Muslim - Apa Tugas Kita?

Read More...

Kuliah Cakna Palestin

Read More...

Kuliah Ust Badrul

Read More...

Kuliah Ust Jalal

Read More...

Kuliah Ust Rohaizat

Read More...

Bual Bicara Panggung Dakwah Selebriti

Read More...

Kuliah Ust Abdullah Din

Read More...

Kuliah Ust Abdullah Din

Read More...

Video sebelum ni dikatakan dari UUM. Yang ni plak dari USM.



Tak kisah dari universiti mana pun. Tak betul saya tetap akan menegur.

Read More...


Mahasiswa di sebuah universiti di utara telah melakukan tarian "Gangnam Style" yang jelas sekali menjolok mata pada Malam Apresiasi Seni Minggu Suai Kenal.
Sangat mendukacitakan kerana mahasiswa/i yang baru nak mengenali alam kampus sudah dihidangkan hiburan yang melalaikan seperti ini, bukan dengan hiburan yang mendekatkan lagi dengan Allah.

Mahasiswa sekarang belum merdeka, pemikiran mereka jelas masih dijajah. Inilah kesan yang berlaku jika pihak atasan dan perwakilan pelajar gagal menterjemahkan ajaran islam yang sebenar, sedangkan mereka berautoriti untuk melakukannya.

p/s: Mati itu pasti dan orang yang BIJAK adalah orang yang mengingati kematian kerana dia akan melakukan persiapan untuk menghadapinya.

Kita tak pernah berjumpa Rasulullah,apatah lagi mencium tangan dan memeluk tubuhnya tapi semoga kerja-kerja amar makruf nahi mungkar yang kita lakukan ini akan menemukan kita dengan kekasih Allah ini di akhirat kelak.InsyaAllah!

Read More...

Kuliah Ust Zaki

Read More...

Kuliah Ust Marwansyah

Read More...

Ceramah Ust Faisal Abdul Rahman

Kuliah Isyak di Masjid Kepala Gajah


Kuliah Dhuha di Paksi Parit Nibong

 

Read More...

Ceramah Ust Shahril Long dan Datuk A.Samad Said

Read More...

Kuliah Ust Rohaizat

Read More...

Kuliah Ust Marwansyah

Read More...

Kuliah Ust Jafri

Read More...

Kuliah Ust Abu Naim

Read More...

Kuliah Ust Jalal

Read More...

Janji di Capati

Read More...

55 Tahun Merdeka

55 Tahun Merdeka namun Janji hanya di Capati

Read More...

TV Impian - Antara video menarik 1

Read More...

Tazkirah Ust Ahmad

Read More...

Kuliah Ust Farhan

Read More...

Tazkirah Ust Shahril

Read More...

Nasib saudara kita di Rohingya


Menanti isteri pm kita yang prihatin nasib saudara seaqidah. Memang emosi namun syariat sebagai muslimah tetap dijaga

Manakah perginya suara NAM dan OIC?Suara pun tak dengar. Apatah lagi tangan-tangan(tindakan)nya..

Read More...

Apabila guru mula mengamuk





Marilah luahkan ketidakpuasan hati kita semua seperti ni. Tak perlu tunjuk muka. Jagalah diri cam Cik Ameno World nih..

Read More...

Tazkirah Ust Jamnul Azizi

Read More...

Tazkirah Ust Zulkifli

Read More...

Kuliah Ust Jalal

Read More...

Kuliah Ust Rohaizat

Read More...

Kuliah Mapim

Read More...

Kuliah Ust Rohaizat

Read More...

Kuliah Ust Jafri

Read More...

Kuliah Ust Salmi

Read More...

Kuliah Ust Jalal

Read More...

Kuliah Ust Jafri

Read More...

Tazkirah Ust Aswad

Read More...

Tazkirah Ust Amri

Read More...

Tazkirah Ust Yusni

Read More...

Tazkirah oleh Ust Fahmi

Read More...

Cina Non Muslim pun puasa

Cina bukan islam pun sanggup berpuasa, engkau Melayu Islam sanggup tak puasa? Moga Alah memberi hidayah kepadanya. Amin...

Read More...

Wartawan Jepun peluk islam. Allahu Akhbar


Kredit pada sumber asal di sini

Read More...

Kuliah Ust Badrul

Read More...

Kuliah Ust Mutallib

Read More...

Kuliah Ust Salmi

Read More...

Kuliah Ust Zaki

Read More...

Himpunan Hijau Ke Putra Jaya peringkat Wilayah Persekutuan

Himpunan Hijau Menuju Ke Putra Jaya peringkat Wilayah Persekutuan. Diadakan pada 14/7/2012 di Padang Kelab Sultan Sulaiman, Kampung Baru, Kuala Lumpur


Read More...

Kedah La: Dok juai gheta orang. FGVH gaya orang mskin nak ka...

 Ni yg aku meluat perangai kebanyakan ahli politik(be end @ pr). Dah terang hang bersalah. Mintak maaf je la. Susah sgt? Takut undi berkurang?
 Payah nak carik pemimpin jiwa besaq. Minta maaf jika memang salah dia..

Read More...

Kenapa perlu turun demo oren Sabtu 14/7 ni?

Read More...

Kuliah Ust Edy Amin

Read More...

Kuliah Ust Rijalluddin

Read More...

Ceramah Ust Shahril Long


Isu tanah kubur di Pulau Pinang

Read More...

Kuliah Ust Salmi

Read More...

Kuliah Ust Zaki

Read More...

Ceramah Mahfuz dan Angah Kailani

Ceramah diadakan di Dewan JKKK Simpang Tiga, Nibong Tebal, Pulau Pinang


Read More...

Program Xpresi Anak Muda dan Himpunan Hijau ke Putra Jaya Peringkat Negeri Pulau Pinang diadakan pada 24/6/2012 Ahad bermula 4.00 petang hingga 12.00 malam. Bertempat di Padang Haji Ahmad Badawi, Butterworth

Read More...

Ceramah Ust Mujahid dan Abang Mat Sabu

Ceramah diadakan di Dewan JKKK Simpang Tiga, Nibong Tebal, Pulau Pinang. Sempena Expresi Hijau dan Himpunan ke Putra Jaya peringkat DUN Sg Acheh, Nibong Tebal. Pada 23/6/12

Read More...

Kuliah Ust Marwansyah

Read More...

Kuliah Ust Zaki

Read More...

Kuliah Sheikh Awwad

Read More...

Kuliah Ust Rijaluddin

Read More...

Kuliah Ust Abu Naim

Read More...

Kuliah Ust Jafri

Read More...

Kuliah Ust Badrul

Read More...

Kuliah Ust Zulkifli

Read More...

Kuliah Ust Shaari

Read More...

Kuliah Ust Rohaizat

Read More...

Kuliah Ust Zaki

Terdapat masalah audio dalam video kedua. Mohon maaf

Read More...

Dengan sekian banyak durian runtuh(termasuk bau durian masak) dan 40, 558 pengundi meragukan dalam daftar pemilih memang kita telah kalah sebelum berjuang.
 Namun selagi nyawa dikandung badan, perjuangan akan diteruskan. Kita ada Allah Maha Kuasa. Doa sebagai senjata.
"Kami mohon kepadamu Ya Allah. Kami ini lemah. Kurniakan kemenangan kepada kami. Hidup mulia atau mati sebagai syuda. Amin

Read More...

Kuliah Ust UAI

Kredit pada Sheikh Nizam

Read More...

Ucapan Perasmian oleh USt Hassan Razak

Read More...

Ucapan oleh Ust Salleh Man

Read More...

Antara gambar terbaik Bersih

Tuan Guru Haji Salleh Musa pun sertai Bersih 3.0
TG Haji Salleh 1

TG Haji Salleh 2

TG Haji Saleh 3 

Solat itu wajib jika masih waras
solat 1

solat 2

berani tanggung risiko

sikitnya 1

sikitnya 2

power rangers kuning pun mai demo?

Peluru itu tak bermata. Geng sendiri pun kena...
PDRM yang terkenal dengan sopan santunnya
belasah 1

belasah 2


belasah 3
belasah 4
bersih! bersih!


contoh terbaik 1 Malaysia


balas balik



Read More...

Kuliah Ust Zaki

Read More...

Ucapan SU dan KP DPPPP sempena Muktamar DPPPP ke 32

Read More...

Kisah Anak Perempuan bekas pegawai FRU Yang Menyertai Bersih 3.0

Mei 7, 2012
SURAT FMT: Dari Charmvive, melalui e-mel-

Untuk anda, aku rela darahku mengalir ketitisan terakhir - 'Kuning' oleh Coldplay

Pada pagi 428, yang merupakan lagu yang telah terperangkap dalam kepala saya kerana saya bersiap sedia untuk menghadiri perhimpunan Bersih 3.0. Saya memakai kemeja-t kuning saya dan menyanyikan lagu "oh, mereka semua kuning". Saya tidak berada di sana tahun lepas. Apabila saya baca akaun kawan saya Bersih 2.0 dan menonton rakaman video, saya menangis.

Saya mempunyai beberapa alasan tidak berada di sana dan ia bukan kerana saya tidak bersetuju dengan puncanya. Apabila saya melihat rakan-rakan saya dan orang ramai senegara sudah dilayan seperti anjing paria yang melarikan diri dari penangkap anjing, aku tergamam sedikit. Terdapat satu suara khususnya, daripada pelbagai video yang disiarkan, yang masih menghantui saya sehingga hari ini.

Seorang wanita muda menangis kepada polis, "Adakah ini yang anda perjuangkan?! Bahawa anda menyakiti orang-orang anda sendiri? " Suaranya telah digunakan dalam salah satu 'treler' Bersih 3.0 . Dan kemurungan yang dialami dalam suaranya menggegarkan sentimen kami. Saya sebaliknya mahu menjerit kembali "Itu tidak benar!" Kerana jika benar, ia adalah satu pembohongan keseluruhan zaman kanak-kanak saya. Biar saya jelaskan.

Bapa saya berkhidmat dalam pasukan polis sejak berusia 18 tahun, sejak zaman penjajah British. Saya membesar dengan pihak polis di sekeliling saya. Maka tidaklah ada yang lebih dekat daripada lelaki dan wanita Unit Simpanan Persekutuan (FRU).Polis Rusuhan seperti apa orang panggil mereka. Anda lihat, ayah saya telah mengetuai salah satu unit FRU beberapa tahun terakhir sebelum beliau bersara. Semasa Tahun Baru Cina, keluarga FRU akan memasak untuk kami dan membantu keluarga saya mengadakan 'rumah terbuka'.

Trak FRU akan diletakkan di hadapan rumah kami, turun darinya anggota polis dan wanita dari semua kaum. Kami mungkin merupakan satu-satunya keluarga Cina yang menghidangkan rendang ayam dan roti Jala pada musim ini. Saya memahami konsep 'Muhibah' dan cara 1Malaysia sebelum Najib jadikannya sebagai sebagai suatu enterpris.

Pada masa-masa apabila ayah saya tidak boleh mengambil saya dari sekolah, salah seorang lelaki FRU ini akan datang dan memastikan saya pulang ke rumah dengan selamat. Saya membesar dengan kepercayaan bahawa mereka akan melindungi saya. Dan mereka akan melakukan apa sahaja untuk memastikan tidak ada seorang pun yang menganiaya saya.

Jadi memahami perkara ini. Pada 428, apabila diserang dgn gas pemedih mata beracun, saya terpaksa lari dari FRU - orang yang sama yang saya percayai selama hidup saya ini – ini meluluhkan hati saya. Saya pasti sekarang anda telah membaca semua apa yang telah berlaku pada Sabtu itu. Anda akan mengingati urutan peristiwa tamparan demi tamparan. Dan saya yakini anda semua telah membaca dan menyaksikan.



PULAPOL patut ditukar kepada PELUPOH sebab OSP
mereka sekarang ialah melupoh rakyat

Pada mulanya suasana adalah bersantai sahaja. Saya tidak merasakan keghairahan seperti itu daripada himpunan orang ramai sejak hari akhir Piala Dunia di Paris pada tahun 1998. Walau bagaimanapun, apabila keadaan berubah menjadi lebih buruk kerana saya telah melarikan diri dari serangan hendap gas pemedih mata tanpa henti dari Masjid Jamek ke Central Market, saya terus memerhatikan untuk sesuatu yang menyerupai negara yang saya suka. Dan di sini ialah apa yang saya saksikan.

Manusia dalam semua peringkat umur, bangsa dan jantina, berpaling kepada kami dan bertanya jika kami memerlukan garam atau air. Kami datang tanpa persedian untuk itu kerana kita benar-benar percaya ia tidak akan bertukar buruk tahun ini. Apa ada pada kami adalah tuala tangan. Tiada tolak menolak atau bertukar menjadi ganas. Tiada siapa yang dirompak, merompak atau mencuri (Saya fikir pencuri ragut biasa pun memutuskan untuk meletakkan kepentingan mereka pada hari ini demi untuk tujuan yang lebih besar).

Kami semua cuba untuk bersurai tetapi tidak boleh kerana perkhidmatan kereta api dihentikan dan gas pemedih mata datang dari semua arah. Tetapi di tengah-tengah semua ini, gerai mi sup lembu masih dibuka untuk perniagaan dan orang ramai berhenti untuk makan. Bagaimana orang Malaysia? Berdiri di kaki lima makan semangkuk mi manakala yang lain cuba untuk mencari jalan keluar daripada 'zon perang'.

Sambil kami berjalan menuju ke arah Jalan Petaling, kami terserempak dengan kedai DaiMaCai dan Sports Toto yang masih dibuka. Hari ini Sabtu. Jadi, kehidupan perlu diteruskan, tidak klira baju kuning atau tidak. Saya melihat beberapa pakcik Cina memberitahu satu sama lain supaya berhenti dari melarikan diri, mereka sibuk nak beli nombor ekor. Dalam keadaan demikian, saya tidak dapat menahan dari ketawa. Saya ingin mengambil gambar mereka, tetapi gas pemedih mata telah bertiup ke arah kami, jadi saya terpaksa untuk terus bergerak.



BERSIH 3.0 - Hadiah dari Pasukan Keselamatan Negara

Kami berjalan ke arah gerai Mata Kuching yang terkenal di Jalan Petaling. Suami saya mahukan satu cawan penawar yang ajaib itu, jadi kami pergi. Terdapat pelancong yang berlegar-legar di tempat itu, saya tidak pasti benar-benar apa yang sedang berlaku. Ketika menghampiri gerai, satu lagi kumpulan penunjuk perasaan berlari ke arah kami dan menjerit supaya kami pergi kerana ada gas pemedih mata. Serta-merta saya dapat merasakan mata saya pedih lagi. Saya dengan pantas menutup hidung dan mulut saya, dan kami berlari ke lorong-lorong belakang. Kini, saya berasa bosan.

Kami keluar di sebelah sana lorong, muncul di hujung Petaling Street. "Adakah anda masih mahukan mata Kuching itu atau tidak?" Saya bertanya kepada suami saya.

"Perlukah kita?" Dia teragak-agak untuk berjalan kembali ke tempat yang sama di mana setiap orang berlari keluar darinya swebentar tadi. Saya kata ya, mengambil tuala dan menutup muka saya, dan berjalan segera kembali ke Petaling Street.

Sedang kami pergi menentanr arus, saya hanya mempunyai satu perkara dalam fikiran. Tidak, ia bukan kerana mata Kuching; yang menggerunkan saya ialah risiko untuk ditangkap. Bahawa saya enggan diganasi di negara saya sendiri oleh orang saya sendiri. Ia adalah sebuah negara yang bebas. Saya akan berjalan ke gerai dan dapatkan sendiri minuman, terima kasih banyak. Mata rasa pedih, tekak rasa terbakar - saya minum Kuching mata.

Ok, cuba untuk menuju ke gerai Tau Fu Far seterusnya adalah sedikit cabaran. Jadi kami berjalan ke arah Central Market, cuba untuk mendapatkan kereta api. Akhirnya saya dapat ke Facebook, dan cepat postkan fikiran dan gambar saya. Apabila kami pergi, orang memberitahu kami bahawa perkhidmatan kereta api juga telah dihentikan di stesen ini. Saya terkejut, bukan kerana keretapi berhenti, tetapi bagaimana tenang semua orang tentang dalam hal begini. Saya telah melihat reaksi orang ramai yang lebih teruk pada hari biasa bila kerosakan kereta api yang tidak dijangka sewaktu mereka kembali dari kerja.

Saya tiba di rumah selamat dan sejatera, kembali kepada realiti. Pemikiran seterusnya ialah, saya perlu untuk menghadapi kemurkaan ayah saya. Ahad apabila saya 'melaporkan' beliau dan keluarga saya apa yang seterusnya, beliau menjelaskan tentang tindakan tertentu yang telah diambil. Sebagai contoh, kereta api terpaksa berhenti kerana trek voltan tinggi dan kereta api yang bergerak akan menyebabkan kecederaan serius kepada orang-orang yang akan melompat ke atas trek yang cuba melarikan diri dari tempat kejadian. Orang telah dinafikan hak untuk diwakili undang-undang, dan ia adalah di dalam Akta Polis untuk berbuat demikian dalam tempoh 24 jam pertama. Perdebatan berlanjutan seketika dan ibu saya akhirnya mengemukan soalan cepu emas, "Jadi apa yang kamu semua dapat pada hari itu?"



Peristiwa BERSIH pertama dulu

Saya cuba untuk menjawab, tetapi di bawah pemerhatian ayah saya, gagal mengungkap perkataan yang wajar. Jadi saya buka YouTube dan tunjukkan ibu bapa saya "Same Day Edit" video yang kebanyakan kawan-kawan saya telah berkongsi di media sosial. Terkedu dan sepi menerpa selepas itu. Sewaktu saya gagal bersuara , 80,000 lagi rakyat Malaysia telah membantu saya bersuara.

Saya adalah rakyat Malaysia biasa. Generasi Keempat Cina dilahirkan dan dibesarkan di Malaysia. Saya seorang ibu kepada dua orang anak muda yang sihat. Saya adalah Jane Doe, kelas pertengahan purata . Saya seorang profesional yang bekerja 9 - 5. Saya belajar di sini, berkahwin di sini, bekerja di sini dan tidak pernah tinggal di luar negeri.

Saya keluar pada 428 bukan kerana mempunyai kehidupan yang dahsyat. Saya keluar bukan kerana saya tidak setia kepada negara atau pemerintah. Saya keluar bukan kerana saya bisu yang dibeli oleh pembangkang dan menyebabkan masalah. Saya pergi kerana saya cintakan negara saya. Saya pergi kerana saya rakyat Malaysia. Dan terima kasih kepada anda semua yang berdiri di sebelah saya pada hari itu untuk membantu saya tegas dengan pendirian tersebut.SUMBER

Read More...

I Dont Drink Because I am A Muslim

Read More...

Pengumuman mengenai Blog Bersih 3.0

Bersih 3.0 telah pun berlalu. Segala kenangan akan dicoretkan di sini (http://bersihtiga.blogspot.com/). Catatan demo, gambar, video dan segala berkaitan akan disimpan di sini. Mengikut kemampuan saya. Semuanya akan menjadi sejarah yang kekal hingga kiamat. Insya Allah

Read More...

Ubah. Selamatkan Malaysia

Read More...

Kuliah Ust Shaari

Read More...

Kuliah Ust Badrul

Read More...

Kuliah Ust Roslan

Read More...

Kuliah Ust Rijaluddin


Read More...

Kuliah Ust Shahril Long

Read More...

Kuliah Ust Edy


Read More...

Kuliah Ust Mutallib


Read More...

Ceramah Ust Azmi, Chang Ling Kai dan Mat Sabu



Read More...

Lagu Tema Bersih 3.0

Saya memilih lagu Panik oleh Bunkface sebagai lagu tema Bersih 3.0. Video ini pula diambil dari Youtube Mambangtanah. Layan...


Read More...

Oley dengan sarikata

Video asal terdapat di sini. Saya cuma menambahkan sarikata untuk beberapa frame. Dengar,baca, faham dan sebarkan untuk manfaat islam

Read More...

Kuliah Ust Hashim


Read More...

Kuliah Ust Mohd Noor

Read More...

Depa kata hormat dewan, dengar kata speaker tapi...

 Depa kata hormat dewan, dengar kata speaker tapi semuanya meludah ke langit.

- hormat speaker, ikut peraturan bla bla(blah lah)

Bila kena kat depa

Apa yang depa tak buat kat speaker?

Dengar pula apa penjelasan Adun Simpang Pulai

Ada mata pandang, ada telinga dengar ada mulut? Takkan diam kot

Read More...

Kuliah Ust Jalal



Read More...

Kuliah Ust Zulkifli


Read More...

Kuliah Ust Mazlan


Read More...

Kuliah Ust Majdi


Read More...

Kuliah Ust Abdul Halim


Read More...

Kuliah Ust Ridzuan

Read More...

Kuliah Ust Sidek Noor


Read More...

Kuliah Ust Jalal


Read More...

Kuliah Ust Marwanshah



Read More...

Kuliah Ust Roslan


Read More...

Kuliah Ust Jafri


Read More...

Kuliah Ust Zulkifli



Read More...

Kuliah Ust Zaki



Read More...

Kuliah Ust Shaari


Read More...

8 Iktibar, 8 Tahun Ahmad Yaasin Syahid

Oleh
Nik Nasri Nik Malek
Ketua Lajnah Penerbitan Dan Penyelidikan
DU/PAS Terengganu.



























HARI ini (22 Mac 12) genap 8 tahun perginya Sheikh Ahmad Yaasin sebagai seorang syahid. Secara ringkas, kita mengambil 8 iktibar dari kesyahidannya:

1. Kematian adalah satu kemestian. Semua yang hidup akan mati. Kubur sebagai tempat persinggahan dan laluan ke akhirat adalah pasti. Soalnya, mati itu bagaimana? Ada yang mati sebagai pemimpin zalim yang dibenci. Ada yang mati sebagai selebriti yang ditangisi tetapi hakikatnya ia menangisi dirinya sendiri.
Ada yang mati sebagai hamba Allah yang sejati. Dan ada yang syahid, rohnya riang gembira di syurga walaupun jasadnya berderai merata dan darahnya memenuhi bumi. Assyahid Sheikh Ahmad Yaasin meninggal hari Isnin dalam keadaan berpuasa, awal subuh dinihari.

2. Jika Allah menyayangi anda, Allah akan memberikan husnulkhatimah buat anda. Tiada kesudahan paling baik melainkan mati syahid. Kurang sedikit, mati dalam situasi taatkan Allah secara umum.

3. Kasih sebenar Sheikh Ahmad Yaasin adalah kepada Allah, NabiNya dan Islam. Allah menjadikan kematiannya sebagai suatu yang besar. Lebih 200 ribu mengiringi jenazahnya. Umat Islam seluruh dunia bercerita tentang kematiannya. Majlis Keselamatan PBB mengutuk pembunuhannya. Kerajaan Arab juga demikian. Eropah juga tidak berkecuali bercakap mengenainya. Sheikh Ahmad Yaasin bukannya menteri, tidak juga raja atau pembesar tetapi ketokohannya sebagai pemimpin Islam menjadikan kawan dan lawan memandang hebat kepadanya.

4. Permusuhan dan pertembungan kita dengan Yahudi yang memusuhi kita, regim Zionis dan semua proksi mereka adalah berterusan sekalipun pelbagai perjanjian ditandatangani, pelbagai persidangan dan seminar dilihat di tv dan pelbagai kata manis dari Amerika dan Eropah dijanji.

5. Sekalipun umat Islam lemah, hanya melihat pemimpin gerakan Islam mereka dibunuh, atau hanya mampu berdemonstrasi menyatakan kebencian kepada musuh, namun untuk menyerah kalah, menggadaikan prinsip perjuangan, mengiakan segala perjanjian zalim dengan regim yang zalim tidak sekali.

6. Untuk menggerakkan ummah, tidak perlu kelayakan akademik yang tinggi-PhD, MA, BA atau jawatan-jawatan yang hebat. Bacalah kelayakan akademik As-syahid Sheikh Ahmad Yaasin yang sederhana sahaja.

7. Peranan musuh dalam selimut sangat bahaya. Tidak mungkin Sheikh Ahmad Yaasin boleh dibunuh sedemikian rupa seperti pemimpin Palestin yang lain, kalau tidak dengan kerjasama dan maklumat dari ‘orang dalam’ atau dari kalangan munafiq dalam masyarakat Islam itu sendiri.

8. Perjuangan Islam tidak terhenti dengan syahid dan matinya pemimpin. Rasulullah SAW wafat, para sahabat meninggal, para ulama dan pejuang Islam terdahulu telah menunaikan janji masing-masing dengan Allah. Nabi SAW memberi khabar gembira dengan adanya umat ini yang terus melangsungkan perjuangan menegakkan Islam sehingga berlaku antara 2 ketentuan-menang atau syahid. (Hrkh)

Read More...

Kuliah Ust Don Daniyal


Read More...

Kuliah Ust Azhar Idrus


Read More...

Kuliah Ust Don Daniyal



Read More...

Kuliah Ust Suffian


Read More...

Kuliah Ust Ibrahim


Read More...

Kuliah Ust Zulkibri


Read More...

Kuliah Ust Badrul



Read More...

Kuliah Ust Rohaizat




Read More...

Kuliah Ust Edy Amin




Read More...

Kuliah Ust Zulkifli




Read More...

Kuliah Ust Rijaluddin



Read More...

Kuliah Ust Jafri


Read More...

Kuliah Ust Jafri



Read More...

Kuliah Ust Abdul Halim Abdullah



Read More...

Pada-padalah tu...

Mukadimah: Nak habag mai, selama bergiat dalam PAS ini, saya dok nampak ada satu BUDAYA orang PAS yang saya tak nampak dalam UMNO mahu pun dalam PKR, iaitu lah budaya MERAJUK.

Dalam PAS ini, sikit sikit merajuk; tak setuju sikit – merajuk. Orang tak terima pandangan dia - merajuk. Orang kondem sikit – merajuk. Kalah bertanding pun merajuk; sikit-sikit nak merajuk.

Dalam UMNO jarang ada budaya ini. Dalam UMNO kalau depa tak puas hati, depa lawan, londeh luar dalam, sampai dua-dua tumbang. Kalau tak dilantik jadi calon sanggup sabotaj parti mcm satu kes di Kedah hari tu, ada kawan cerita calon UMNO yg tidak tercalun namanya, berhenti kereta tepi jalan, hulur duit kat budak-budak PAS yg tengah pelekat poster suruh pulun boh poster lagi – biaq lawan dia tumbang, parti kalah pun tak apa, janji puas hati.

PKR pula, kalau tak puas hati – lagi teruk, terus lompat parti; lawan balik kawan yg dulunya baik sakan, habis londeh luar dalam, hentam thru media, tv, surat khabar, sanggup jadi BARUA lagi – tak apa, janji puas hati.

PAS tak macam tu; dalam PAS, tak puas hati kalu – merajuk.

Saya ingat lagi waktu mula2 giat dgn PAS di Kedah ni, sekali tu saya terpilih jadi wakil cawangan ke Mesyuarat Agong kawasan. Saya ini, latarbelakangnya Engineer (tapi bukanlah bertaraf IR mcm EXCO bermasalah itu), berkelulusan dari Univ di Amerika – macam EXCO YB Amirudin yg diminta keluar dari kawasan PAS Kuala Kedah itu.

Dalam mesyuarat agong berkenaan, waktu perkara berbangkit, saya bangun dan hentam sakan lajnah ekonomi yang buat projek sabun tapi rugi, tak ingat apa saya cakap tapi lebih kurangnya kalau tak reti buat kerja jangan dok gatal nak buat, bagi kat orang lain yang lebih tau, taklah rugi macam ini, dah la duit kawasan pun ada berapa ringgit saja, bla,bla,bla.

Kemudian, bangunlah sorang sahabat antara ramai itu, dia jawab, dia kata inilah jadinya bila orang-orang macam dia yang cuma kerja menoreh getah disuruh buat bisness sabun itu. Dia kata lagi, yang jadi masalahnya org2 yang bijakpandai, yang kerja engineer, yang balik Amerika, tak mau buat, tapi pandai cakap saja, bla bla bla.

Memang terasa dia tujukan kata-kata itu kat saya. Diringkaskan cerita, brother itu merajuk, projek sabun itu stop macam itu saja. Sekali itu, on the way nak pi kerja, saya nampak brother itu berkopiah putih, naik mutu (motorsikal) keluar dari kawasan kebun getah hantar anak dia ke sekolah.

Laa, ingatkan dia merendah diri saja kata dia menoreh getah, memang dia penoreh getah pun. Saya rasa bersalah sungguh sebab kerana kata-kata saya yang pedas menyebabkan seorang pejuang yang ikhlas macam tu berundur, merajuk macam itu saja. Itulah pertama kali saya bertemu dgn budaya merajuk dalam PAS.

Dua tahun lepas di cawangan saya ini, tepat dua tahun pemerintahan PAS Kedah, kami menerima surat perletakan jawatan secara mengejut oleh Hj Usop, AJK kami, lewat 50an, org lama PAS cawangan kami. Beliau adalah antara org lama PAS yg masih hidup yang ditarbiah secara direct oleh Al-Syahid Al-Marhum Ustaz Ibrahim Libya; memang jenis PAS Piang Berdengung punya. Tanpa beliau, memang satu kehilangan besar untuk cawangan kami.

Pasal apa Hj Usop letak jawatan? – dia merajuk sebab tak puas hati dengan apa yang dia lihat sebagai pertambahan pusat2 maksiat di pekan kecil kami ini sejak PAS memerintah Kedah (Karaoke, Cyber CafĂ©, 7-11 24Jam dll). Dia dah cakap direct kat YB, tapi dia merasakan YB tak serius nak basmi benda ini, natijahnya Hj Usop merajuk, dan letak jawatan – tapi mesyuarat cawangan baru2 ini dia mai lah pulak, sebagai ahli biasa.

Itulah budaya orang PAS, merajuk tapi tang parti sokong jugak.

Beberapa bulan lepas heboh dalam Utusan Malaysia kisah hampir seluruh AJK PAS kawasan Pendang dan Barisan Pemudanya letak jawatan dan dikatakan sebagai krisis kepimpinan PAS Pendang, protest tidak percaya kpd EXCO Taulan Rasul sebagai YDP mereka. Apa yang berlaku sebenarnya adalah sebuah lagi kisah Merajuk – mereka semua ini bersama sama dengan TG Hj Rahim tidak dapat menerima cara bekerja Taulan Rasul, lalu mereka memilih untuk meletak jawatan ramai-ramai.

Semalam saya SMS salah seorang AJK Pemuda PAS Pendang yg merajuk ini, nak tahu apa pandangan Tuan Guru Hj Rahim berkenaan krisis MB dan Phahrolrazi ini. Sahabat ini SMS balik, dia tulis:

"TG bagitau jgn ada 2 puak. Jgn ada A atau B, rosak parti. Kalau tak puas hati turun bagi org lain buat kerja. Jgn berkelahi, contohnya buat mcm PAS Pendang. Dulu ada 2 klik. Sekarang yang tak puas hati semua lepas jawatan bagi org boleh buat kerja buat. Kan senang, baru tak gaduh. Depa buat kerja pun senang. Yang lepas jawatan sokong kot bawah".

Sahabat ini SMS tambah:
"Esok depa tak larat, semua turun, kami naik pulak...he he he"

Nah – hari itu riuh isu PAS Pendang ini, sekarang dah aman damai. Org PAS ini macam itulah, merajuk sekejap saja, sekali bunyi gendang p.raya, bersinsing lengan depa pakat bawa parang pi tebang buluh nak pasang bendera.

Jadi, saya ingat dalam kes Phahrolrazi ini pun macam itu juga lah, semuanya kes merajuk saja ini. Tambah-tambah pula bila saya analisa sendiri video press conference Phahrolrazi bertarikh 28 Feb 12 itu. Antara kata beliau ialah "MB kata kerajaan negeri tetap teguh (walaupun ada krisis ini), jadi saya tak jadi Exco pun tak ada masalah lah, kerajaan negeri tetap teguh" – bunyinya sebijik macam orang merajuk.

Macam itulah yang saya dok ingat, hanya sebuah lagi kes orang PAS merajuk, hanya orang2 PAS saja yang paham budaya ini tapi org2 UMNO dan org2 yg tak pernah bersama PAS depa tak akan paham.

Macam itulah yang saya sangkakan – hinggalah saya baca berita the STAR dan SINAR Harian hari ini 1-Mac-12 yang memuatkan kenyataan Phahrolrazi yang memberi kata dua kepada EXCO IR Amirudin sama ada nak letak jawatan dan join team beliau team PAS Kawasan Kuala Kedah atau pun nak bersama dengan MB.

Aik, ini bukan merajuk lagi dah ini – mana ada orang merajuk pi gertak orang lain ajak merajuk sama. Ini bukan budaya PAS ini, ini dah budaya parti lain.

Macam ini kalu, tak tau nak kata apa dah la – kalau nak bagi puas hati dua dua pihak, MB dan Phahrolrazi, kita mencadangkan satu antara dua pilihan berikut:

Pertama: Azizan Razak pegang jawatan MB sampai bulan 5, kemudian bagi Phahrolrazi pegang sat – supaya tercatat nanti dalam buku Sejarah kata IR Phahrolrazi sebagai Menteri Besar Kedah daripada PAS yang TERAKHIR selepas PRU13 nanti!!

Atau pun

Kedua: Kerajaan Negeri gubal perlembagaan supaya negeri Kedah boleh ada dua orang MB pada satu-satu ketika, seorang MB KEDAH dan seorang lagi MB Kuala KEDAH ......muarghahahahaha.......mangkuk ayun betoi!!

Sekian berita semasa dari bumi Kedah!

moniermatdin@yahoo.com
http://www.mindapolitikmoniermatdin.blogspot.com

Read More...