Yaasin memecah belahkan kaum?

Dah lama dah dengar cerita pasai pekeliling yg melarang bacaan yaasin di sekolah. Doa jangan terlalu panjang dll lagi. Pagi ni jumpa satu link. Surat pekeliling link itu ada 2 muka surat iaitu satu dan dua.

Apa nak jadi Malaysia. Hadhari kot?

Artikel asal terdapat di sini

Read More...

Perginya seorang ulama



Kul 1 ptg td aku terima 2 sms mengatakan kematian SS Ishak Baharom. Tak pasti lagi. Kul 3.41 seorg lagi member hantar sms.

Tlg inform, SS Dato Ishak Baharom meninggal 2.50pm tadi. Sekarang dlm icu menanti mayat utk diurus. Akan bawa ke Andalas
(Tmn Seri Andalas) sekjp lagi. Ana dah call icu, dah confirmkan. Alfatihah

Tengok harakah. Pun ada berita. Moga beliau digolongankan kalangan para syuhada. Amin. Al fatihah.

Belasungkawa
Armarhum terkenal dengan isu penangkapan di The Zouk Club. Walaupun ianya mengikut prosedur ianya dikecam hebat oleh ramai menteri2 UMNO. Akhirnya kontrak beliau tidak disambung.

Artikel berkaitan
-Pemergian bekas Mufti Selangor satu kehilangan besar kepada rakyat
- Belasungkawa untuk Almarhum Dato' Ishak Baharom
- Cebisan KenanganKu Bersama Dato Ishaq Baharom
- Semangat Dato Ishak Baharom Bersama Kita
- Ishak Baharom pegang erat amanat, pesan gurunya
- Pemecatan Ishak Baharom jadi pengajaran umat Islam
- Ishak Baharom tokoh yang berilmu, berani dan tawaduk
- Dipecat tetapi disemadi di Makam Di Raja


Artikel lain berkaitan kematian
- Yang pasti
- Isu Nurin Jazlin
- S Jibeng meninggal
- Bencana sebagai ujian
- Sempena hari ibu

Read More...

Puasa sunat bulan Muharram

Disunatkan kita berpuasa pada 1(lepas dah), 9 dan 10 Muharram. Kebetulan 9 dan 10 jatuh pada Jumaat dan Sabtu. Maka bolehlah kita berpuasa pada Khamis(disunatkan puasa mingguan) hingga ke Sabtu.

p/s: Perbezaan antara puasa sunat & wajib
- puasa sunat hukunya sunat manakala puasa wajib(Bulan Ramadhan, nazar,qadha) adalah wajib
- puasa sunat boleh niat pada paginya selagi belum makan manakala puasa wajib perlu berniat pada malamnya. dll lagi. Wallahua'lam

Ada sesiapa nak tambah? Silakan

Read More...

Bahang kian terasa

PRU12 makin hampir. Siapkan kelengkapan dan tenaga. Kita all out sekali lagi. Cina India nak sokong kita silakan. Tapi kita bergerak atas kekuatan utama diri sendiri. Perjuangan tetap diteruskan. Lawan tetap lawan.

Read More...

Muhasabah di tahun baru hijrah

Sila jawab soalan berikut
1-
- adakah anda tahu berapakah tahun hijrah ini?
- adakah anda menyambut tahun baru dengan membaca yaasin, doa akhir tahun & awal tahun
- adakah anda menpunyai azam baru

Jika jawapan anda tidak, jawab soalan ini
2- Tahun masihi 2008
- anda menyambutnya dengan konsert & behimpun di tempat org ramai seperti Dataran Merdeka?
- anda mempunyai azam baru

Jika jawapannya 2 adalah ya dan 1 adalah tidak terbukti bahawa anda lebih mengagungkan budaya lain selain islam. Adakah wajar?
Tepuk dada, tanyalah iman

Read More...